Блог

Втори глобален срив на сателитния интернет Starlink

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сателитният интернет Starlink, доставян от компанията на Илон Мъск SpaceX, претърпя втори глобален срив за последните 6 месеца. Вчера вечерта потребителите на услугата останаха без връзка за около час и половина.

Сривът е започнал около 16:00 ч. българско време в петък, 7 януари. Проблем с широколентовата сателитна услуга са имали потребители от Обединеното кралство, САЩ, Канада, Германия, Ирландия, Италия и други страни, съобщи Datacenter Dynamics.

Starlink все още няма страница за състоянието на мрежата и до момента компанията не е коментирала проблема в акаунтите си в социалните медии.

Около 90 минути след първите съобщения за сривове много потребители са успели да се свържат с интернет услугата чрез рестартиране на терминалите си, но някои клиенти на SpaceX са продължили да съобщават за проблеми.

Подобно прекъсване на Starlink услугата се случи и през август 2021 г., припомнят анализаторите. Любопитно е, че тогава потребителите също нямаха достъп до сателитния интернет за около 90 минути.

Потребителската база на Starlink възлиза на над 145 хиляди души от 25 страни по света, съобщи в четвъртък Джеси Андерсън, инженер в компанията, по време на първото космическо изстрелване на SpaceX тази година.

SpaceX изведе на ниска земна орбита нова партида от 49 интернет спътника, като така общият им брой достигна 1944. Цел на Starlink е да покрие труднодостъпните места на планетата с високоскоростен сателитен интернет.

Споделяне на публикация:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Искате да научавате първи информация, свързана с проекта Digital4 Bulgaria?

Абонирайте се напълно безплатно и ще получавате известие всеки път, когато има нова публикация в нашия блог!